Hoe zit het met loodgieters in andere landen in Europa?

Hoe zit het met loodgieters in andere landen in Europa?

Overal vind je loodgieters. Over de hele wereld. Hoe ze werken is aanzienlijk verschillend. Dat heeft alles te maken ook met onder welke omstandigheden loodgieter moeten werken, hoe de infrastructuur is, welke voorschriften er zijn en wat de gevraagde kwaliteit is.

De Europese unie heeft ter bescherming van vakgroepen voorschriften opgesteld waar iedere lidstaat zich aan moet houden. Daarmee is ook de markt open getrokken voor loodgieters uit alle landen om in andere landen te gaan werken. We kennen allemaal wel de bedrijven in Nederland waar veelal Poolse loodgieters zich vestigen. De goede niet te na gesproken natuurlijk zitten er ook veel cowboys tussen. Dat komt omdat er in andere landen dan Nederland andere kwaliteitseisen worden gesteld. Men zal misschien ook niet bereid zijn om de Nederlandse prijzen te betalen en dan krijg je ook mindere kwaliteit.

De infrastructuur bepaald ook hoe loodgieters hun werkzaamheden moeten doen. Neem buurland Belgie waar bijvoorbeeld nog veel van de leiding en elektra bovengronds is. Nederland heeft zowat overal en alles ondergronds gebracht. De techniek die daarbij gebruikt word is natuurlijk verschillend en vraagt om een andere aanpak. Vele andere landen kennen ook nog bovengronds transport vanwege de ondergrond die niet geschikt is voor ondergrondse aanleg.

Door de Europese richtlijnen zijn bepaalde voorschriften gesteld maar niet altijd overgenomen door de nationale regeringen. Dat mede bepaald natuurlijk ook hoe er gewerkt word door de lokale loodgieter. De Nederlandse loodgieter is over het algemeen voorzien van goede en veilige gereedschappen die gemaakt zijn voor specifieke werkzaamheden. In veel andere landen, met name in de zuidelijke en oostelijke landen, werkt men met minder moderne apparatuur en meer met standaard gereedschappen. Daarmee kun je niet stellen dat het een mindere kwaliteit is maar vaak wel arbeidsintensiever dan met de traditionele standaard gereedschappen. Je mag wel stellen dat speciale apparatuur sneller en efficiënter kan werken. Daarbij is dan ook de veiligheid van de gebruiker ook vaak een factor. Speciale apparatuur of gereedschap word mede daarvoor ontworpen.

In de zuidelijke landen heb je te maken met een ander fenomeen. Manana noem ik het maar even. Een loodgieter in Nederland werkt op afspraak en komt, meestal, die afspraak ook na. In de zuidelijke landen kan het makkelijk zijn dat men een afspraak maakt maar een of meerdere dagen later komt en het vreemd vind dat je, als stipte Nederlander, boos over bent. Waar je in Nederland dan al lang een andere hebt gezocht zal de Zuid Europeaan dat ook eerder accepteren omdat het bij de landsaard en cultuur hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *